Wijnhuizen

Casa Ermelinda Freitas

Casa Ermelinda Freitas produceert wijn sinds 1920. In het begin waren er 60 hectare wijngaarden met slechts twee variëteiten: Castelão en Fernão Pires. Met een innovatieve en onderscheidende geest introduceerde Leonor Freitas een reeks variëteiten in de regio.


De 550 hectare wijngaarden die het bedrijf momenteel bezit, liggen in Fernando Pó, een topgebied in de regio Palmela. De bodem bestaat uit zand dat erg lijkt op strandzand. Het is zeer rijk aan water, wat een belangrijke rol speelt in de rijping van de druiven. De omringende rivierbriesjes verfrissen de wijngaarden tijdens de droge zomers en geven de wijnen zachtheid en elegantie. Het is op deze zandgronden dat de Castelão goed gedijt.


Ongeveer 60% van de wijngaarden is gewijd aan de Castelão variëteit, 20% aan rode variëteiten zoals Touriga Nacional, Trincadeira, Syrah, Aragonês, Alicante Bouschet, Touriga Franca, Merlot, Petit Verdot, Pinot Noir, Trincadeira, Petite Sirah, Carmenére, Moscatel Roxo, en 20% aan witte druiven, zoals Fernão Pires, Chardonnay, Arinto, Verdelho, Sauvignon Blanc, Moscatel de Setúbal, Viosinho, Encruzado, Alvarinho, Pinot Grigio, Viognier, Vermentino en Gewürztraminer.


Op dit moment worden er in totaal 29 verschillende soorten verbouwd in Casa Ermelinda Freitas.Vandaag de dag heeft Casa Ermelinda Freitas al meer dan 900 prijzen gewonnen in nationale en internationale competities.

Adega de Palmela

Het werd in 1955 opgericht als de Adega Cooperativa da Região do Moscatel de Setúbal en begon zijn activiteiten in 1958.

De Adega Cooperativa de Palmela is één van de belangrijkste ontwikkelingscentra van de gemeente, die uitgesproken agrarisch is en waar wijnstokken en wijn historisch gezien erg belangrijk zijn. Het belangrijkste wijnbouwgebied bevindt zich op de zandvlakten die een groot deel van de gemeente Palmela uitmaken.

Adega Cooperativa de Palmela begon zijn activiteiten met 50 leden en een productie van niet meer dan 1,5 miljoen liter. Vandaag de dag bedraagt de productie meer dan 8 miljoen liter en de wijnmakerij heeft de capaciteit om tot 10 miljoen liter te produceren, waarvan 70% rode wijn, 25% witte wijn en 5% Moscatel.

Het heeft momenteel 300 leden die samen 1000 hectare bezitten. Een groot deel van de productie wordt gebotteld via 5 automatische lijnen met een capaciteit van 10.000 flessen per uur. In de loop der jaren heeft Adega de Palmela zijn technologie gemoderniseerd, zowel op het gebied van productie als bottelen, en vandaag de dag is het een gecertificeerde eenheid sinds juni 2003, dankzij de toewijding en inzet van de 50 werknemers.

De coöperatie werd opgericht om de druiven van de boerderijen van de leden om te zetten in wijn en moscatel, evenals de commercialisering ervan, om de beste voordelen voor de leden en voedselveiligheid voor de consumenten te verkrijgen.