Península de Setúbal

De oorsprongsbenamingen (D.O.) en geografische aanduidingen (I.G) geven wijnen aan op basis van hun oorsprong, kenmerken en druivenrassen. Het is deze certificering die de kwaliteit garandeert. Van het planten tot het bottelen, de wijnen van het schiereiland Setúbal worden geëvalueerd en gecontroleerd door CVRPS, waarbij ze aan tafel komen met 3 mogelijke classificaties: D.O. Palmela, D.O. Setúbal en I.G. Península de Setúbal (regionale wijn).
De D.O. Palmela bestrijkt de gemeenten Setúbal, Palmela, Montijo en ook de parochie Castelo, in de gemeente Sesimbra. Hier is er een overheersend gebruik van bepaalde druivensoorten die het mogelijk maken om charismatische wijnen te produceren, met sterke persoonlijkheden.
Er zijn cepagewijnen (slechts als één druivensoort gemaakt), die het aromatische en smaakgedrag van enkele van de belangrijkste nationale druivensoorten in zich opnemen, zoals Touriga Nacional, Aragonez, Alicante Bouschet, Trincadeira of Touriga Franca, en internationale wijnen, zoals Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. En ook andere typische presentaties van druivensoorten die, met of zonder de bijdrage van vatrijping, het meest veeleisende publiek boeien met hun goede aromatische aanwezigheid en een proeverij die indruk maakt op de zintuigen.

Península de Setúbal kent een rijke geschiedenis. Rond 2.000 voor Christus werden in deze regio de eerste wijngaarden van het Iberisch schiereiland geplant. Hiermee begon een traditie die tot op de dag van vandaag voortleeft.
De regio omvat zo'n 9.500 hectare aan wijngaarden verdeeld over in totaal dertien gemeenten allen deel uitmakend van het district Setúbal.
Península de Setúbal brengt enkele van de beste Portugese wijnen voort. Hun kwaliteit ontstaat door de zeer rijke biodiversiteit.
Vlaktes bestaande uit kalkrijke zandbodems en hellingen met klei-kalksteenbodems, het mediterraan klimaat en de de invloeden van de Atlantische oceaan en de rivieren, de Taag en de Sado maken de productie van charismatische wijnen mogelijk. Wijnen met een sterke persoonlijkheid en unieke karaktereigenschappen.

De D.O. Setúbal heeft betrekking op dezelfde regio als de wijnen die met D.O. Palmela worden geproduceerd, maar verschilt met betrekking tot het type wijn dat wordt geproduceerd. Bij D.O. Setúbal worden alleen versterkte wijnen gemaakt – likeuren met een sterke persoonlijkheid – bekend als Moscatel de Setúbal en Moscatel Roxo de Setúbal, omdat ze ten minste 85% van de druivensoort Moscatel de Setúbal of Moscatel Roxo in hun productie moeten hebben. Het is de regio die dit type wijn produceert, waarvan de delicatesse, het parfum, de lange levensduur, de elegantie en de moderniteit het uniek en speciaal maakt.